9 november 2020 om 21:00

Ego’s en aversies bedreigden de loyaliteit tussen Radboud Universiteit en Rooms Katholieke Kerk

Net teruggekeerd uit Rome, kreeg ik in 1991 de kans om aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) met een proefschrift te beginnen. Het moet in datzelfde jaar geweest zijn dat kardinaal Simonis in Nijmegen kwam om te spreken met ir. Willy van Lieshout, die toen nog net bestuursvoorzitter van de KUN was. Ik had de kardinaal beloofd hem in het bestuursgebouw op te halen en hem mijn nieuwe werkplek te laten zien. Eigenlijk wilde ik de sfeer ook wel eens proeven in dat bestuursgebouw. Daar aangekomen was ik getuige van een mooi tafereel. Twee mannen namen afscheid van elkaar op een manier waaruit zelfs een naïeve promovendus kon afleiden dat ze elkaar respecteerden. Van Lieshout boog zelfs een beetje voor de kardinaal, zoals alleen katholieken dat kunnen. Het is zo’n lichte buiging, waarin het besef van de aanwezige hiërarchische verhouding is uitgedrukt, maar geen onderdanigheid; eerder zelfbewustzijn zelfs. Daar moet je decennia voor oefenen. En het helpt als een bisschop sympathiek is.

een oprechte katholiek

Tijdens ons gesprek vertelde de kardinaal dat hij blij was met ‘mijnheer van Lieshout’. Hij was een oprechte katholiek en hij had zich tijdens eindeloze discussies over de identiteit van de KUN in talloze overlegorganen in de jaren ’80 veel moeite getroost de meerwaarde van de katholieke identiteit aan te tonen. Hij had er zelfs persoonlijk een nota over geschreven Katholieke Universiteit Nijmegen. Meer dan een naam. De identiteit in relatie tot de grondslag (1985). Die moest ik maar eens lezen.

Dat heb ik toen niet gedaan. Maar inmiddels is er bisschoppelijk decreet uitgevaardigd waarin de Radbouduniversiteit ontkatholiekt werd. Kardinaal en topbestuurder hebben dat niet hoeven meemaken: zij stierven vlak na elkaar,..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.